Ömer Yılmaz ERKOÇ 1948-2020

Maden Yüksek Mühendisi

Ömer Yılmaz ERKOÇ 18-07-1948 tarihinde Ankara da dünyaya gelmiştir. Lise tahsilini Eskişehir de tamamladıktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümüne yerleşmiştir. 1971 yılında ODTÜ Maden Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Aynı bölümde Yüksek Lisansa başlamış ve 1974 yılında Maden Yüksek Mühendisi unvanını almıştır. TKİ Orta Anadolu Linyitleri İşletmesi ve ETİBANK Seydişehir Alüminyum Tesisleri Boksit Maden İşletmelerinde bir süre çalıştıktan sonra özel sektörde satış mühendisliği ve danışmanlık hizmetleri vermeye başlamıştır. Bu süreçte Delme Patlatma ve ekipmanları üzerine kendisini yetiştirmiş ve Dönemin En büyük inşaat projesi olan ATATÜRK Barajı inşaatında Bazalt ocağına danışmanlık hizmeti vermeye başlamıştır. Daha sonra tam zamanlı olarak bu projede yer alan Ömer Yılmaz ERKOÇ Bazalt Ocağının Başından sonuna kadar burada görev almıştır. 1989 yılından itibaren Başta MKEK Barutsan A.Ş. olmak üzere birçok firma da danışmanlık hizmeti vermiştir. Kimya ya olan merakını mühendislik bilgisi ile birleştirerek bu yıllarda Elbar-100 isimli Suya Dirençli ANFO’nun sektöre kazandırılmasında rol oynamıştır. Bütün konuları mühendisçe ele alan ve sektöre yeni giren mühendislere bu yaklaşımı öğütleyen birisi olarak Ömer Yılmaz ERKOÇ maddi manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan bilgilerini sürekli paylaşan bir mühendis olmuştur. 1990 yılında tecrübelerini paylaşmak için “Kaya Patlatma Tekniği” isimli bir kitap yayınlamıştır. Kitap halen birçok mühendisin gerek öğrencilik hayatında gerekse meslek hayatında mutlaka eline aldığı bir bilgi kaynağıdır. Mesleğe ve meslektaşlarına tecrübelerini aktarmakta çok cömert olan Ömer Yılmaz ERKOÇ İstanbul Okan Üniversitesinde ve Ankara Atılım Üniversitesinde Delme Patlama Yüksek Lisans programlarında çeşitli dersler de vermiştir.
Delici ekipman teknolojisine olan hakimiyeti sebebiyle sektörde sayısız sorunu çözüme kavuşturmuştur. 1995 yılında Afşin Elbistan kömür havzasındaki delme patlatma sorunlarını da çözüme kavuşturan Ömer Yılmaz ERKOÇ, müessesenin üretim şartları ağırlaşan ocaklarını rahatlatmıştır. Halen bu Delme Patlatma yöntemi ile, Döner Kepçeli Ekskavatörün verimli ve ekonomik bir şekilde çalışması sağlanmaktadır.
2002 yılında hayatını Müjde ERKOÇ ile birleştiren Ömer Yılmaz Erkoç’un pişmanlıklarından yeganesi çok sevdiği eşi Müjde hanımı geç bulması olmuştur. Daha sonraki yıllarda emekli olsa da çalışmaktan ve üretmekten hiç vazgeçmemiştir. Bir süre Tozsuzlaştırma ve Sondaj kimyasalları üzerine bireysel çalışmalar yürüten Ömer Yılmaz ERKOÇ, 2011 yılında Manyezit sektöründe Maden arama amaçlı sondaj hizmeti vermeye başlamıştır. 2014 yılında GEMPA Mühendislik San. Tic. Anonim Şirketinin ve 2019 yılında SONDES Müh. Ltd. Şirketinin kurucu ortağı olmuştur. Karotlu Maden Sondajı ve Yer Kaynaklı Isı Pompası uygulamaları sunan her iki şirketin de faaliyetleri halen devam etmektedir. Son zamanlar da Yer Kaynaklı Isı Pompası teknolojisi üzerine çalışmalar yürüten Ömer Yılmaz ERKOÇ 2020 yılında tırmanan Kovid-19 Salgını sebebiyle 23-11-2020 tarihinde maalesef aramızdan ayrılmıştır. Aramızdan ayrılsa da bıraktığı mühendislik mirası sayesinde ölümsüzleşen Ömer Yılmaz ERKOÇ son anına kadar elindeki kalemi bırakmamıştır.

HAKKIMIZDA


GEMPA MÜHENDİSLİK 27-08-2009 tarihinde Ömer Yılmaz ERKOÇ TARAFINDAN adi ortaklık şeklinde kurulmuş olup 09-12-2014 tarihinden itibaren ise GEMPA MÜHENDİSLİK SAN. TİC. A.Ş. adını almıştır. Madencilik sektöründe uzun yıllar özellikle delme patlatma konularında danışmanlık ve mühendislik çözümleri sunan firma aynı zamanda TOZSUZLAŞTIRMA SİSTEMLERİ geliştirmiş ve bunları birçok madencilik şirketinde uygulamıştır. Firma son yıllarda KAROTLU MADEN SONDAJI faaliyetlerine ağırlık vererek bu alanda da bazı faydalı ürünler geliştirmiştir. Bu ürünleri halen kendi sondaj sahalarında kullanmaktadır. Şirketimiz yenilikçi felsefesi ve yüksek kalite hedefi ile bu alanda ezber bozan çalışmalara imza atmıştır. Firma bütün bu faaliyetlerinin yanı sıra YENİLENEBİLİR ENERJİ alanında da çeşitli AR-GE çalışmaları yapmaktadır. Günümüzde gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan “TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPASI” başlığı altında çalışmalar yürütmektedir. Logomuz görüldüğü üzere eşeğine ters binmiş olan Nasreddin Hoca’dır. Bu logoyu Eskişehir’e yerleşmiş bir firma olmaktan çok, Nasreddin Hoca’nın buraya koyduğu derin felsefe olduğu için benimsedik. Hocamız, eşeğine herkesin bindiği gibi değil ters binerek, olaylara kimsenin bakmadığı gibi bakmanın, kimsenin bakmadığı yerlere bakmanın önemini belirtmek istemiştir. Firma olarak bizim de anlayışımız logomuzda betimlediğimiz “Nasreddin Hoca’nın eşeğine ters binmesinden” etkilenerek “konulara herkesin yaptığından farklı yaklaşmak, farklı yerlere bakmaktır.”